vrijdag 2 augustus 2013

Gletsjers en staafkerkjes bij de Sognefjord

Vreemd, maar we hebben nagenoeg geen last van muggen. Een handvol avonden (waarvan de meeste bij een DNT-hut hoog in de bergen) moeten we een lange broek aantrekken of de deur gesloten houden om geen muggen aan ons bed te verzamelen. Misschien is de verwachte muggenplaag enkel te vrezen in de bovenste helft van Noorwegen waar wij met ons slakkengangetje nooit of te nimmer zullen geraken.

Een jaar geleden, bij het plannen van de reis dacht Johnny tot de Noordkaap te karren. Dat leek mij wat ver, maar mijn ultieme doel was absoluut de Lofoten (een eilandengroep die iedereen -ook elke Noor die we tegenkomen- aanprijst als het mooiste stukje Noorwegen). Ook dat plan hebben we vorige maand moeten laten gaan, bij het besef dat we het liever rustig aan doen en liever veel tweedaagse staptochten maken en fietsen en 's avonds maar kleine afstanden willen rijden. We zitten rond de mooie Sognefjord te draaien en hier is veel te beleven. Aloude staafkerkjes, imposante gletsjers, strandjes langs de Sognefjord, groene smalle valleitjes die fietsvriendelijk zijn, hoge passen (1300m) vanwaar we dichtbijgelegen toppen kunnen beklimmen (om beurten zonder kindjes), veel bosbessen, wilde bosaarbeitjes en rode bessen (we plukken emmertjes vol!) en mooi gelegen DNT-hutten op een 3 uur wandelen vanaf de weg.

Zo'n DNT-hut is een 10sterrenhotel in vergelijking met de driewandige windsheltertjes waar we in Zweden graag in sliepen. De DNT-hut is compleet afgelegen, hoog in de bergen, maar wel gezellig ingericht, met meestal enkele slaapkamertjes met stapelbedden en donzen (wel eigen lakenzak te gebruiken), een volledig ingerichte keuken, een sallonetjes, en het beste van al: een voorraadkast met blikken fruit, blikken vleesvoer en patatismos, pastapakjes, pannekoekenmix, pakjessoep, koekjes, thee en koffie, ..... met daarnaast een prijslijst en een postbus/ kluis om bij vertrek je verschuldigde bedrag te deponeren. Het hele concept is gebaseerd op vertrouwen. Tinka en Jolan zijn lid van DNT (den Norsk Turistforening), dus die slapen gratis. Wij betalen voor de nacht per persoon 310 NOK, dat is 40€, wat eigenlijk best duur is. Maar de wandeltocht via een pad niet breder dan een schapenspoor en het omliggende landschap zijn een fortuin waard.

Over een fortuin gesproken, dat van ons is er zowat door. We moeten echt opletten wat we doen. Geen softijs bij een cafeetje maar een prefabijsje uit de diepvries. Geen vlees, maar groentenstoofpotjes (buiten de 6 blikken kottbullar -ikeaballetjes- geïmporteerd uit Zweden hebben we in 3 maand quasi niks geen vlees gegeten). Geen bootritje tot bij de gletsjer, maar een tocht langs het meer. Uitgezonderd tijdens de ontberende Rallarvegen-fietstocht geen wafeltjes op café, maar zelf pannenkoeken of popcorn bakken. Gelukkig konden we bij Tom en Kaat en Frans en Kris een kleine bestelling plaatsen. Die voorraad van vooral chocolade muisjes, cocosbrood, 10 liter vershoudmelk, 2 bollen van 1 kg kaas en glazen potten ravioli van het natuurhuis helpen ons een heel eind verder. En dan is een visser die ons bij een DNT-hut een vers gevangen grote rozige forel doneert een echte weldoener. Een feestmaaltijd was dat.

Een namiddagje zwemmen in een half-tropisch zwembad kost al snel 450 NOK (60€) voor de hele familie, een liter melk 2,5€, een museum 400 NOK (53€), een pakje salami 50 NOK (6,5€) en een pak gerookte zalm ook 6,5€. Dan kiezen we natuurlijk gerookte zalm op den boterham, als we eens behoefte hebben aan variatie ten opzichte van Philadelphia, tappenade of jonge kaas!















































Geen opmerkingen:

Een reactie posten