zondag 25 augustus 2013

Snohette viewpoint (E6-stop nr2)

15 augustus
Het mooiste paviljoen ooit.
1,5 km bergopwaarts wandelen vanaf een parking langs de E6 staat daar zomaar het mooiste architecturke dat we ooit zagen, en dat zegt veel, want Noorwegen is zeker en vast het strafste land der desolate architectuurpaviljoenen. Maar dit overtreft alles.
De hedendaagse kijkhut staat aan de rand van het natuurgebied Dovrefjell, het gebied van de legendarische muskusossen. Deze voorhistorische beesten zijn bijzonder omdat ze 30.000 jaar geleden samen met de mammoet en sabeltandtijger zijn uitgestorven in Europa, maar sinds 1930 vanuit Groenland weer zijn uitgezet op de hoogvlaktes van Dovrefjell (er leven nu zo'n 260 daar).
Een jonge bioloog met gigastraffe kijker toont ons 2 muskusossen (bruine stipjes) en een rij rendieren (iets duidelijkere grijze stippen) ettelijke kilometers verder tegen de eindeloos uitgestrekte groene flanken.
We blijven uren hangen bij deze wonderlijke plek.
S' avonds gaat Johnny er nog eens even al lopend op uit in de hoop nog een muskusos tegen het lijf te lopen, en het is jackpot: hij ziet er wel 3. En ons wilde-dieren-geluk kan vandaag niet op: tijdens het rijden staan daar plots nog even 2 elanden vanuit de berm suf te kijken naar ons. Jipie! We zien de 3 wilde iconen van Dovrefjell en Noorwegen zomaar op 1 dag!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten