vrijdag 31 mei 2013

Göteborg

Een driedaagse cultuur-race door Göteborg deed deugd na weken bivakkeren in bossen en aan meren. We kochten voor 49€ een 48-uurse 'cultuurpas' waarmee je in zowat alles gratis binnen/op kan wat er te beleven valt in Göteborg. We bezochten in volgorde het Universeum (combi technopolis-wetenschap-dieren), het wereldcultuurmuseum met een fototentoonstelling over Chinese geheime liefdes (geslaagd hedendaags gebouw van Brisac Gonzales architects), het klassieke natuurhistorisch museum, en jawel het toeristenbootje door de grachten tot in de haven, het kunstmuseum, het Roshka designmuseum, de botanische tuin en... ook niet te missen: het pretpark Liseberg dat haar 90ste verjaardag viert dit jaar. Hier en daar moesten we voor Tinka bijbetalen, Jolan bleef overal onder de betaal-leeftijd. Tussen deze culturele overdaad door spreken we nog af met 'Zweedse Sara' die we sinds een 8-tal jaren niet meer hadden gezien. Het was heel fijn om haar terug te zien en samen naar een no-nonsens cafeetje in een watertoren te fietsen en vast te stellen dat niemand veranderd was en er even jong uitzag als 8 jaar geleden.
Voilà, een strak programma, maar Tinka, Jolan en Max genoten er net zoveel van als wij, mede dankzij de afwisseling tussen fiets, tram en bootje varen, pretpark, kunst- en natuurtentoonstellingen, en de geweldige kinderspeelzaal in het wereldcultuurmuseum. Göteborg leek verder wel wat op Antwerpen: qua fietsafstanden, de mensenmengelmoes (met veel bedelaars en zatten op en rond het centrale plein), veel straten in heraanleg, groot cultureel aanbod, veel buitenlanders, de zeer herkenbare containerschool op een parkingvlakte, de haven knal tegen het centrum, ... kortom, er wordt goed op los geleefd. En terwijl wij de indruk hadden dat Göteborg DE gay-stad van Europa was ofzo, wist Sara ons te vertellen dat er een tijdelijk stadsbreed festival aan de gang was met in al de culturele centra het accent op het gay-thema.
We sluiten af met een veggie-restaurantje om u tegen te zeggen: terrasje in de zon, simpel jaren '70 interieur, fantastisch eten voor een super lage prijs en gratis plat water. Supertip van Sara.













































1 opmerking:

  1. Hey fietsers aan de onderkant, die nu toch wel vanboven zitten...Wauw zeg, iedereen is zot van jullie shelters, onze kinderen willen ook nog is in een shelter slapen! Super!.... Het ziet er heel tof en gezellig uit!
    We zitten ondertussen bijna in Kazachstan en het ziet er naar uit dat we ook in Kirgizië zullen komen... Dus als we tips nodig hebben....
    Heel veel groetjes
    De fietsers die steeds meer oostwaarts gaan

    BeantwoordenVerwijderen