donderdag 16 mei 2013

Kopenhagen

3 - 5 mei
Een camping IN een fort als uitvalsbasis, perfect.
Ken je het gevoel dat je precies op een verkeerde plaats of in een verkeerde tijd geboren bent? Dat gevoel overvalt me als we Kopenhagen verkennen. Zoveel stijl, zoveel fietsers, zo veel leuke winkeltjes, zoveel prachtgebouwen, zoveel parken en waters, zoveel bombastische gebouwen, maar evenveel straten met mensenmaat, zoveel fietspaden en fietswinkels, zwanen op hun nest, leuke mensen, zoveel leven op straat, ... wat ons vooral verbaasd is de afwezigheid van werven, afgebladderde gevels, leegstand, verkrotting, vuil in de straten, reclamedoeken, afbraak of nieuwbouw. Alles is in prima staat, van het historisch centrum tot de camping 8 km ten noorden van het centrum, echt ongelooflijk. Wat een contrast met onze thuisbasis 2060! Werken voor de dienst vergunningen in Kopenhagen is waarschijnlijk super saai.
.... En dan de vrijstaat Christiania, een zelfverklaarde semi-onafhankelijke enclave in de Deense hoofdstad. Christiania werd gesticht in 1970, toen een groep hippies in het Kopenhaagse stadsdeel Christianshavn de verlaten militaire kazerne kraakte.... Om al dat net en schoon van de stad Kopenhagen te compenseren: een wijk waar letterlijk alles kan en mag, waar een dienst vergunningen al meer dan 30 jaar niets te maken had. Achter de dealstraat met klompen hasj ontdekten we fantastische eigenbouwsels van familietjes, interessante architectuur, leuke sfeer.
Check maar eens op Wikipedia: 'vrijstaat Christiania', fascinerend fenomeen.



























1 opmerking:

  1. Dag Marlies en Johnny,

    ik hoor en lees inderdaad alleen maar positieve dingen over Kopenhagen. En ik las ook een artikel over de vrijstaat. Blijkbaar hebben jullie zon en wellicht zijn jullie nu de Oostzee overgestoken richting Malmö? In Zweden en ook Oslo is het mooi weer. Hier (in Zeeland) wind, regen en temp. gisteren 8gr. vandaag 10gr.
    Groeten
    Mie
    Mie

    BeantwoordenVerwijderen