zaterdag 18 mei 2013

Van Louisiana (DK) tot Nimis (S)

Louisiana
Met de kinders naar het meest bezochte museum voor hedendaagse kunst van Denemarken, we vreesden dat dit iets te hoog gegrepen was en dat we veel storende blikken zouden vangen, maar het museum was gratis onder 18 jaar waardoor er zeer veel kinderen rondliepen en ook redelijk wat kleuters. We vielen met onze 3 mopsjes dus helemaal niet uit de toon zoals verwacht. In de beeldentuin met zicht op zee konden we even gek doen en iedereen heeft genoten van de pop-art tentoonstelling en die van
Louisiana ligt slechts 10 km van de boot naar Zweden, na de overzetboot van 10 minuten Helsingor-Helsingborg sliepen we diezelfde avond al in Zweden.

Overzetboot Helsingor DK - Helsingborg S
slechts 10 minuutjes varen.

Nimis
Na de museumkunst tijd voor de illegale kunst, het meest omstreden kunstwerk van Zweden in het natuurreservaat Kullaberg. Het is de surrealistische Nimis (latijn voor "te veel") van Lars Vilk, torens van wrakhout waar hij sinds 1980, met de eigenwijsheid van een gek, aan heeft getimmerd en gezaagd. Het heeft twee jaar geduurd voor de autoriteiten en het publiek het kunstwerk ontdekten. Er lopen nog steeds processen om het kunstwerk te laten verwijderen. (Omwille van het gebrek aan de nodige bouwvergunningen waarop Lars repliceert dat het kunst is, dus vrijgesteld van vergunning....een liedje dat me bekend in de oren klinkt). Aan de andere kant heeft het kunstwerk veel bewonderaars (Laila, bedankt voor de tip!). Het spannende is dat de torens op geen enkele kaart aangegeven staan en geen enkel officieel pad daarheen leidt. Het is dus een ware speurtocht door het natuurreservaat voor je de torens beneden aan het water tussen de bomen ontdekt. De lange avontuurlijke tocht (bovendien regenachtig weer) werd in de mobilhome afgesloten met zelfgemaakte popcorn, home-cinema en pannenkoeken. Yes!





























Geen opmerkingen:

Een reactie posten