vrijdag 24 mei 2013

OLAND eiland van orchideeën, mossen en Trolleken

Dezelfde avond na thuiskomst van de overheerlijke 7daagse fietstocht trekken we verder met de mobilhome. Het doel is Oland (je zegt Euland) een smal en heel lang (160 km?) eiland dat door een 8 km lange brug met het vaste land is verbonden. Het zuiden is slechts begroeid met gedrongen struikjes en orchideeën doordat vlak onder de bodem een immense kalkformatie ligt. Het noorden heeft wat meer humus en dus wat meer bossen. Bossen met mos in alle groentinten ... en eindeloze fluogroene bosbessenstruikjes. Wat vooral typisch is op het eiland zijn de 100en houten molentjes die het landschap een Hollands sfeertje geven. In het noordelijke natuurgebied 'Trollebos' ontmoeten we Trolleken: een eik van ongeveer 900 jaren oud! We fietsen ook twee dagen met alweer een overnachting in een subliem gelegen trekkershut op het noordelijkste puntje van Oland, maar fietsen de volgende dag na de havermoutsepap-op-kampvuur door de regen weer naar de mobilhome.
We hebben op Oland alles bij elkaar 2,5 dagen zon en 2,5 dagen mist en regen gehad. Goed weer is toch wel een heel bepalende factor in de reisvreugde.

Zo'n dag regen is niet eenvoudig door te komen. Tinka en Jolan hebben er totaal geen last van, die kleuren en knutselen een godganse dag naar hartelust (die zijn eens blij dat ze niet mee op pad moeten: wandelen of fietsen), maar Max is moeilijker te entertainen op 6m². En als Max het beu wordt is het geen pretje voor ons, dan worden wij ook een beetje wanhopig. Nog eens datzelfde boekje (we hebben er maar een stuk of 8 mee), nog eens steentjes in de potjes doen, nog eens een toren bouwen... en dan moet Max naar buiten. Botjes aan en toch maar even in de regen los laten.
Op zo' n regendag droom je van een subtropisch zwembad ofzo, en hardop dromend hebben we ongewild al een belofte gemaakt en willen Tinka en Jolan absoluut de volgende dag gaan zwemmen. In Kalmar, op het vaste land waar de brug naar Oland start, blijkt een groot zwembad. Maar natuurlijk is het de volgende dag stralende zon en fietsen we zolang mogelijk in de zon door Kalmar (echt een fantastisch gezellige stad met groot kasteel, leuke speeltuin in mooi park met hedendaagse kunstmuseum, gezellig historisch centrum en veel water, kust, havens en grachten) vooraleer we ons onderdompelen tot we compleet verschrompeld zijn. Tinka zwemt geweldig zonder vrees onder water naar het voorbeeld van Felix in Indonesië. En na de zwempartij uitgehongerd en doodmoe een hamburger in de keet die MAX heet.
P.s. Johnny had sinds 1 mei in Denemarken geen douche meer genomen (wel 3 avonden op rij sauna met een dompel in het meer)... en de baard is er sinds dan ook niet meer af gegaan. We hebben eerst een half uur gedoucht vooraleer in het zwembad te duiken!











































1 opmerking:

  1. hier is er vandaag sinds een week weer wat zon. De hele week, koud veel regen en wind.
    Vele groetjes
    Mie

    BeantwoordenVerwijderen