woensdag 1 mei 2013

Van midden Jutland via LEGOLAND naar Junen

Denemarken bestaat uit drie delen: Jutland is het vaste land als verlengstuk van Duitsland. Zeeland is een groot eiland dat knal tegen Zweden ligt en waar Kopenhagen op gelegen is en tussen Jutland en Zeeland ligt Junen, een kleiner eiland.

Het ministerie van piknikbanken is onberispelijk en of je nu wandelt of fietst, elke 50 meter passeer je een piknikbank, al of niet met pikniktafel en al of niet met vuilbak. We zijn benieuwd of dit ministerie een regionale bevoegdheid is van Jutland, of dit een Federale bevoegdheid is waar we gans Denemarken van zullen profiteren. Misschien zijn het zelfs private initiatieven, of het werk van de actiegroep 'zit 'em op' of zoiets. Wie er ook allemaal achter zit, we maken er dankbaar gebruik van.
Het ministerie van volksgezondheid faalt dan weer op het terugdringen van het rokersaantal. Zoals er opvallend veel piknikbanken staan, zo zijn er evenveel rokers. Ofwel komt het door het verschil met Nieuw Zeeland waar een pakske sigaretten 36€ kostte en bijgevolg nauwelijks iemand rookte, ofwel zijn er hier echt zo veel rokers, benieuwd hoeveel een pakske hier kost.

We reden vorige week tot het midden van Jutland met een heel belangrijke reden: Legoland ligt daar ongeveer. De camping in Sonder Omme (23 km van Legoland) was gedurende drie dagen de uitvalsbasis voor boeventochten door de hei, langs prachtige gele kelkbloemen naast een ijzerrijk beekje in het bos, voor fietstochten langs oude spoorwegbanen die Limburgs-gewijs waren omgevormd tot schitterende fietsroutes en waar we een horde grote herten vlak voor onze neus de weg zagen oversteken, voor verstoppertje spelen en de eerste (vergeefse) poging tot visvangst.
De ultrasympathieke campinggastvrouw van Sonder Omme had uit de Haribo-zakjes vrijkaarten verzameld voor de kinderen en Maarten, broer van Nele, stond ons bij de ingang op te wachten en kon Johnny gratis mee binnen nemen. In plaats van een familieuitstap van maar liefst 160€, waren we slechts 40€ kwijt. Legoland begon in de miezer, maar was eigenlijk de ganse dag droog. Max genoot van het treintje door de legodierentuin, Tinka van de splash en de railway, Jolan volgde gefascineerd een trein door heel miniland waar de bussen reden, de boten vaarden, de sluizen werkten, de fabrieken draaiden, ... En Tinka heeft een fantastisch sjieke roze Lego-mobilhome gekocht met haar verjaardagscentjes van oma Kris en opa Frans.
Na een vermoeiende en drukke dag zijn we met de kinderen al in bed doorgereden tot midden Junen, bij Odense. Daar hadden we een dag rust nodig zodat die roze mobilhome in elkaar gezet kon worden.
Morgen vertrekken we met de fiets op een 4-daagse naar een schiereiland in het noorden van Junen. We zullen in houte trekkershutjes slapen om onze bagage te beperken en omdat het nog steeds zo ontzettend kil blijft. De bladerknopjes staan al een week klaar om open te spatten, maar het wil maar niet zacht worden en samen met de knopjes wachten wij ongeduldig op zacht lenteweer. Het landschap ziet er buiten de paasbloemen nog zo winters uit en het zal heerlijk zijn om de natuur te zien transformeren van kaal naar fris groen.





























Geen opmerkingen:

Een reactie posten