donderdag 4 juli 2013

Bergen

Bergen is een cruiseschip-haven, stresserende autobanen die alle richtingen uitgaan en snel via tunnels de rotsen doorkruisen, ongelooflijk belachelijk veel dagjestoeristen, een marktje met souvenirs en vers gebakken viskes met onder andere croque-walvis-uit-het-vuistje voor 8€ (daar hebben we ons natuurlijk niet gewaagd), Noorse truien-kraampjes en -winkels met truien van om en bij de 2000 a 3000 kronen (= 263 a 395€), een beroemde rij van een tiental houten huizen langs de kade met smalle binnensteegjes ertussen en verder nog wat grotere historische gebouwen en een grote vijver. Het telefrikske naar boven voor een vue-panoramique over Bergen is ons te duur en laten we voor wat het is. We zijn vrij snel uitgekeken eigenlijk, en verbazen ons echt over de hoeveelheid toeristen.
Achterin de steegjes vinden we een pop-up cafeetje van een kunstacademie zonder subsidies die van dag tot dag hartjes!wafeltjes bakken. De geur heeft ons gelokt, we blijven een halve dag hangen daar achterin, lekker rustig en verdoken en verscholen voor de massa, Max verzamelt weereens steentjes en Tinka en Jolan rollen van het hellende grasperkje.
De tweede dag giet het de hele dag. We moeten nog om een wegenkaart, wandelkaarten en lidmaatschap van de Noorse wandelvereniging om in onbemande hutten te kunnen slapen de komende weken. Na een uur fietsen door Bergen zijn we zijknat geregend en besluiten de rest van de dag in een zwembad te besteden.
Het lijkt op onze foto's misschien of het constant mooi weer is, maar dat is een vertekend beeld. Je haalt de camera niet boven in de regen. Van Bergen hebben we zo bijvoorbeeld enkel foto's van de eerste droge dag, en geen enkele van die troosteloze regendag, maar het heeft echt GEGOTEN en dat zien jullie niet.

















1 opmerking:

  1. Beste Johnny en Marlies

    ik geniet weer van jullie mooie verhalen en omdat we zelf enkele jaren geleden 3 weken door Noorwegen getrokken zijn op de bonnefooi, herkennen we veel van jullie verhalen, ook bij ons regende het pijpenstelen in Noorwegen en waren we blij met een trekkershut met verwarming. En omdat we zeff de tocht naar de Preikestolen gedaan hebben, is ons ontzag voor Tinka haar prestatie des te mer doorleefd. Wat een kanjer! maar ook chapeau voor jullie die haar weten te motiveren. en dan natuurlijk het prachtige land, een rit door Noorwegen si nooit vervelend omdat achter elke bocht er weer iets moois te zien is. Ik denk dat jullie nu mooi weer hebben, geniet ervan. En hopelijk zijn Frans en Kris goed aangekomen. Geniet van het samen zijn met hen maar ook van de tijd voor jullie 2-en. En als ik nog een suggestie mag doen. Wat wij prachtig vonden en ook weg van het massatoerisme was het eiland Runde. Je komt er zowat ook in oog te staan met papegaaiduikers! en een mooie camping. En de klim naar de top (een klein uurtje) is voor jullie een peulschil in vergeleiking met de rest. Heel veel groeten
    Mie

    BeantwoordenVerwijderen