maandag 24 juni 2013

Kjerag bij Lysebotn

Een indrukwekkende rit door een maanlandschap lijdt ons naar de parking aan de start van de tocht naar Kjerag, een veel gepubliceerde ronde rotsblok die geklemd zit tussen twee kliffen, 1000 meter boven de Lysefjord. We zijn verliefd op het landschap. We kunnen geen 5 km rijden zonder aan de kant te gaan staan en foto's te nemen. De weg slingert. We zien hier en daar vlekken sneeuw, ontelbaar veel kleine meertjes, hoge toppen, veentjes en moerassen, ... alles samen ongeveer het mooiste en meest desolate landschap dat we zagen in al onze reizen samen. Jolan en Max liggen al in diepe slaap en Tinka begrijpt om 21:17u vanuit haar hoge bedje maar niet waarom we elke 5 minuten uitstappen.

De voettocht naar de Kjerag lijkt te hoog gegrepen, 2,5 uur heen en 2,5 uur terug, "niet geschikt voor kleine kinderen vanwege de moeilijke klims en het onvoorspelbare weer" staat genoteerd op het infobord aan de parking. We vertrekken zonder de ambitie om de ronde rots te zien blinken, maar met goesting om te klauteren en door dat onmetelijke landschap te wandelen. Na een uur klimmen, meestal in de regen, pinnen we de shelter tegen een rots voor een piknik en gaat Johnny in looppas alleen verder tot aan de Kjerag. Wij zetten de I-pad aan en luisteren een uurtje in de regen dicht bij elkaar naar verhaaltjes tot Johnny bezweet terug komt gerend. Het afdalen is zoals verwacht moeilijker en we motiveren de meisjes door ze te verlekkeren op een filmpje met popcorn in de mobilhome. Zoals altijd zijn Tinka en jolan echt wel flink en zijn andere stappers verbaasd als ze die twee kleine liefjes over de stijle rotsen zien gaan. Max hangt uitgeregend op mijn rug.

We rijden eerst nog via 27 haarspeldbochten en een 1,1 km lange smalle rotstunnel naar zeeniveau, op 8 km 800 meter lager, tot in Lysebotn, niet meer dan een handvol huizen, een jeugdherberg en een camping geklemd tussen de loodrechte wanden langs de fjord, aan het uiterste puntje van het water. Morgen nemen we hier de ferry door de ganse fjord richting Stavanger.

































1 opmerking:

  1. Ah, het echte Noorwegen!! Zalig he?! Jullie doen net een stuk dat ik al 2 keer gemist heb maar dat zeker nog op het programma staat. Hoe noordelijk gaan jullie gaan? Jotunheimen, Rondane, Runde zijn echte aanraders in het "zuiden", Briksdalbreen is leuk, maar druk en een paar kilometer ervoor in de vallei ligt nog een minstens even mooie gletsjertong (naam ontglipt me) waar je naartoe kan en waar je helemaal alleen loopt. In het hogere noorden is Trondheim een superleuk stadje en de Lofoten en Vesteralen zijn prachtig anders dan de fjorden met hun stranden en duinen en relatief zacht klimaat dankzij de warme golfstroom.
    Valt het op dat ik ook terug wil ;-)? wij ploeteren ondertussen nog steeds door de duizenden foto's van NZ. Nog veel plezier!

    BeantwoordenVerwijderen